Консултации лично в Мадрид
и дистанционно онлайн

Как да направя Родословното си Дърво

Как да направя Родословното си Дърво
Първо трябва да си набавиш нужната информация. Когато започнеш да я издирваш ще направиш открития, които ще ти помогнат да разбереш това, което живееш и това, което живеят членовете на твоя род. Ще започнеш да прозираш сложната плетеница от животи, която е направила възможно ти да се родиш и да бъдеш този, който си днес.

НЕОБХОДИМИ ДАННИ

 • Име, презиме и фамилно име на членовете на родословното дърво. Възможно е да има повече от едно име, или пък в кръщелното да е записано различно име. Трябва да се отразят и двете. Що се отнася до фамилните имена обърни особено внимание когато има промяна и коя е причината за нея.
 • Дати на раждане и на смърт на членовете на родословното дърво. Нужни са деня и месеца, но, ако е известна и годината, е добре да се отрази също, може да се окаже важна. Колкото повече дати намериш толкова по-добре. При всички случаи ще работим с наличната информация. По-късно може да се допълва.
 • Дати на сватби или важни дати в рода. Особено когато съвпадат с дати, на които "винаги се случва нещо".
 • Професии на членовете на родословното дърво.
 • Болести на членовете на родословното дърво.
 • Причини за смърт, особено когато е преждевременна, насилствена, поради болест, при раждане, т.н.
 • Фамилни тайни: всичко онова, което е живяно като срамно или недопсутимо според морала на момента като аборти, самоубийства, убийства, изневери, затвор, изчезнали, отлъчени от рода, непризнати деца, извънбрачни деца, смърт на новородени, принудителни бракове, психично болни, проблеми със завещания, кражби, злоупотреби, изнасилвания, войни, изселване, тежки злополуки, т.н..
 • Религия, вярвания и предразсъдъци, особено когато някой от членовете на рода е възприел чужда религия, има друга националност или е от друга култура. Важно да си спомниш онези фрази, които “баща ми/баба ми/т.н. винаги казваше…”. Това са вярвания, които от толкова повтаряне са се запечатали в нашето ДНК и могат да ни ограничават когато са негативни.
 • Вид раждане. Какво е преживяла майка ти когато те е родила и как е било раждането: нормално, преждевременно, закъсняло, с цезарово сечение, форцепс, продължително, т.н., и как са били ражданията на жените в твоя род, особено на майка ти, бабите и прабабите ти.
 • Важни травматични преживявания на родителите ти в периода от време от 9 месеца преди да те заченат до 3 годишната ти възраст: семейни конфликти, смърт на близък, фалит, загуба на работа, произшествия, т.н.

За да си набавиш нужните дати и имена можеш да разпиташ родители и роднини, но за по-сигурно се обърни към държавните регистри по съответните населени места или към църковните регистри, там където хората са били кръщавани и са се женили.

За да узнаеш историите на членовете на рода ти ще ти се наложи да направиш ред телефонни обаждания и посещения и да проведеш дълги разговори с онези, които са все още живи. Ще те изненада с какво голямо желание искат да “се освободят” от тайните, да разкажат куриозни случки или “колко зле са преживели през онези години”… Поискай да ти покажат стари семейни снимки и да ти разкажат каквото си спомнят. Всичко това е част от тебе самия, това е твоята история, запознай се с нея.

Ако съжителстваш с някого със или без брак трябва да прибавиш неговото родословно дърво към твоето, така както е показано по-долу. Много често другото дърво “служи за огледало” и информацията, която аз не успявам да открия в моето дърво се вижда съвсем ясно в дървото на партньора.КАК ДА ИЗРАБОТЯ РОДОСЛОВНОТО СИ ДЪРВО

Прилагам ти един пример, за да видиш как да направиш твоето. Не е нужно да пишеш думите "баба", "дядо", и т.н.

ejemplo arbol transgeneracional


Ejemplo Árbol Genealógico

 • Трябва да го начертаеш върху бял лист и със свободна ръка, без помощта на линия. Ако не ти се получи “добре”, направи го наново, но ми изпрати и двата варианта преди сеанса. Всичко е от значение, и как ще начертаеш родословното си дърво, и как ще разпределиш членовете му си има едно “защо” и “за какво”.
 • Използвай обозначените символи от примера. Така ще е лесно да прочетем информацията после.
 • Посочи върху дървото имената на членовете, датите на раждане и датите на смърт.
 • Номерирай по хронологичен ред семейните връзки или бракове на даден член, в случай, че е имал няколко.
 • Отрази братята. Можеш да отразиш в дървото твоите братя и на родителите ти. Не е нужно да отразяваш братята на баби и дядовци, прабаби и прадядовци, освен ако те нямат някакво особено важно значение за тебе или за рода.
 • Подреди децата по хронологичен ред. Когато има няколко деца в една генерация подреди ги по хронологичен ред според датата на раждане и от ляво на дясно. Не забравяй да отразиш абортите по реда, в който са се случили. Не е едно и също да се родиш преди или след един аборт.
 • Останалата информация, която си събрал е важно да ми изпратиш написана.
 • Важно: Трябва да ми изпратиш родословното си дърво и описаната отделно информация няколко дни преди консултацията. Така ще имам време да проуча по-задълбочено родословното ти дърво и да ти помогна по-успешно.
Този сайт използва "бисквитки", за да подобри Вашето изживяване. Навигирайки по-нататък, Вие приемате нашите условия. OK