Консултации в Мадрид
и on-line по Skype

Как да направя Родословното си Дърво

Как да направя Родословното си Дърво
Първо трябва да се намери нужната информация. Когато започнеш да я издирваш ще напрвиш открития, които ще ти помогнат да разбереш това, което живееш и това, което живеят членовете на твоя род. Ще започнеш да прозираш сложната плетеница от животи, която направи възможно ти да се родиш и да бъдеш този, който си днес.

Данните, които е нужно да си набавиш

 • Име, презиме и фамилно име на всички членове на родословното дърво. Може да има повече от едно име, или пък в кръщелното да е записано различно име. Трябва да се отразят всичките. Що се отнася до фамилните имена обърни особено внимание когато има промяна и коя е причината довела до тази промяна.
 • Дати на раждане и на смърт на всички членове на родословното дърво. Нужни са деня и месеца, но ако се знае и годината е добре да се отрази също, понякога може да се окаже важна. Колкото повече дати намериш толкоз по-добре. При всички случаи се работи с наличната информация. По-късно може да се изнамери липсващата.
 • Дати на сватби или важни дати в рода.
 • Професии на членовете на родословното дърво.
 • Болести на членовете на родословното дърво.
 • Причини за смърт, особено когато е преждевременна, насилствена, поради болест, при раждане, т.н.
 • Фамилни тайни: всичко онова, което е живяно като срамно или недопсутимо според морала на момента като аборти, самоубийства, убийства, изневери, затвор, изчезнали, отлъчени от рода, непризнати деца, извънбрачни деца, смърт на новородени, принудителни бракове, психично болни, проблеми със завещания, кражби, злоупотреби, изнасилвания, войни, изселване, тежки злополуки, т.н..
 • Религия, вярвания и предразсъдъци, особено когато някой от членовете на рода има друга религия, друга националност или е от друга култура. В случая на вярванията и предразсъдъците е важно да си спомниш онези фрази, които “баща ми/баба ми/т.н. винаги казваше…”. Това са вярвания, които от толкова повтаряне се запечатват в нас и могат да ни ограничават когато са негативни.
 • Вид раждане. Какво е преживяла майка ти когато те е родила и как е било раждането: нормално, преждевременно, закъсняло, с цезарово сечение, форцепс, продължително, т.н., и как са били ражданията на жените в твоя род, особено на майка ти, бабите ти и прабабите ти.
 • Важни травматични преживявания на родителите ти в периода от време от 9 месеца преди да те заченат до 3 годишната ти възраст: семейни конфликти, смърт на близък, фалит, загуба на работа, произшествия, т.н.

За да си набавиш нужните дати и имена можеш да разпиташ родителите си и други роднини, но за по-сигурно се обърни към държавните регистри по съответните населени места или към църковните регистри, там където хората са били кръщавани или са се женили.

За да узнаеш историите на членовете на рода ти ще ти се наложи да направиш ред телефонни обаждания и посещения и да проведеш дълги разговори с онези, които са все още живи. Ще те изненада с какво голямо желание искат да “се освободят” от тайните, да разкажат куриозни случки или “колко зле са преживели през онези години”… Поискай да ти покажат стари семейни снимки и да ти разкажат каквото си спомнят. Всичко това е част от тебе самия, това е твоята история, запознай се с нея.

Ако съжителстваш с някого със или без брак трябва да прибавиш нейното/неговото родословно дърво към твоето, така както ти показвам по-долу. Много често другото дърво “служи за огледало” и информацията, която аз не успявам да открия в моето дърво се вижда съвсем ясно в дървото на човека, с който съм обвързана.Как да изработя Родословното си Дърво

Прилагам ти един пример, за да видиш как да направиш твоето дърво.

ejemplo arbol transgeneracional


Ejemplo Árbol Genealógico

 • Трябва да го начертаеш върху бял лист и със свободна ръка, без помощта на линия. Ако не ти се получи “добре”, направи го наново, но ми изпрати и двата варианта преди консултацията. Всичко има някакво значение, и как ще начертаеш родословното си дърво и как ще разпределиш членовете му си има едно “защо” и “за какво”.
 • Използвай обозначените символи от примера. Така ще е лесно да прочетем информацията после.
 • Посочи върху дървото имената на членовете, датите на раждане и датите на смърт.
 • Номерирай по хронологичен ред семейните връзки или бракове, които е имал определен член, в случай, че е имал няколко.
 • Отрази братята. Можеш да отразиш в дървото твоите братя и на родителите ти. Не е нужно да отразяваш братята на баби и дядовци, или прабаби и прадядовци, освен ако те нямат някакво особено важно значение за тебе или за рода.
 • Подреди децата. Когато има няколко деца в една генерация подреди ги по хронологичен ред според датата на раждане и от ляво на дясно. Не забравяй да отразиш абортите по реда, в който са се случили. Не е едно и също да се родиш преди или след един аборт.
 • Останалата информация, която си събрал е важно да я донесеш написана.
 • Важно. Трябва да ми изпратиш родословното си дърво и събраната информацияняколко дни преди консултацията. Така ще имам време да проуча по-задълбочено родословното ти дърво и да ти помогна по-успешно..
Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. OK